Cum ma periez corect pe dinti?

3

Cum ma periez corect pe dinti?

NU de putine ori am fost abordati de catre pacientii nostri cu privire la tehnica de periaj dentar, tipul de periute de dinti respectiv tipul de pasta de dinti care ar trebui folosite pentru a obtine cele mai optime rezultate in ceea ce priveste igiena dentara; am decis asadar sa va venim in ajutor cu urmatorul material.

 

Cum ma periez corect pe dinti?

– Asezati periuta de-a lungul gingiei, in unghi de 45 grade fata de suprafata dintilor.
– Perii trebuie sa atinga atat gingia, cat si suprafata dintara.
– Periati usor suprafata exterioara a doi – trei dinti, descriind o miscare verticala dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb) si NICIODATA invers
– Continuati apoi cu urmatorii doi – trei dinti si repetati miscarea, pastrand unghiul de 45 grade fata de dinti si suprafata de contact a periutei.
– Periati usor suprafata interioara a dintilor, tot cu miscari circulare, din spate catre fata.
– Asazati apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor din fata si periati-i folosind jumatatea superioara a periutei.
– In final, fixati periuta pe suprafata ocluzala (masticatorie) a dintilor si descrieti o miscare de du-te – vino.

Un periaj corespunzator se face in trei – cinci minute de minim doua ori pe zi (dimineata si seara) De asemenea, nu uitati de periajul limbii, foarte important in eliminarea bacteriilor si a mirosului neplacut.

 

Ce fel de periuta de dinti sa aleg?

 • Capul periutei de dinti trebuie sa permita un acces usor pe toata suprafata dintilor, iar in acest sens recomandam periutele mai mici, intrucat cele mai mari sunt mai dificil de manevrat.
 • Periuta de dinti trebuie sa aiba un maner suficient de lung, pentru a putea fi tinuta in mana in mod confortabil.
 • Ca si duritate, puteti alege periute moi, medii sau dure. Noi recomandam periutele moi sau medii, deoarece cele dure pot deteriora smaltul dintilor.
 • Puteti alege o periuta cu perii impregnati cu indicator special, iar atunci cand periuta este uzata acestia se vor decolora.
 • Calitatea periajului dentar nu ar trebui sa fie influentata de faptul ca folositi o periuta manuala sau electrica, intrucat tehnica de periaj trebuie respectata in ambele situatii.Va invitam sa alegeti asadar ce vi se potriveste mai bine

Ce fel de pasta de dinti sa aleg?

 • Pasta de dinti trebuie sa fie in primul rand aprobata de catre Asociatia Medicilor Dentisti din Romania
 • Sa continuta fluor pentru ca astfel are o actiune eficienta impotriva cariilor si a depunerii tartrului
 • Pastele cu efect antibacterian previn gingivita
 • Pastele putin abrazive sunt indicate pacientilor cu dinti sensibili
 • Pastele care contin calciu intaresc structura smaltului
 • Pastele cu bicarbonat elimina petele de pe dinti

Pe piata actuala exista o gama variata de paste de dinti. Indiferent care este alegerea dumneavoastra, primele doua caracteristici sunt esentiale  si respectarea tehnicii corecte de periaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.