Detartrajul supra si subgingival

1

Detartrajul supra si subgingival

Detartrajul este una dintre cele mai populare proceduri medicale care consta  in indepartarea tartrului de pe dinti si care ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Exista doua tipuri de detartraj care se practica in prezent: manual si ultrasonic, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Cu toate ca este un procedeu simplu si nedureros, multi pacienti il ocolesc in igiena lor dentara, fiind influentati de temeri nejustificate  care le pot afecta serios sanatatea dentara.

Tartrul sau piatra dentara este o problema cu care se confrunta multa lume, nu doar persoanele care au o igiena deficitara. Exista zone si spatii interdentare pe care nici periuta, nici ata dentara nu le pot curata complet, devenind astfel un mediu propice pentru acumularea placii bacteriene, respectiv pentru formarea tartrului. Primul semn al aparitiei tatrului este inflamarea gingiilor, si sangerarea lor frecventa la periaj. Initial acesta are o culuare alb-galbuie care ulterior se schimba in maro-negru datorita alimentelor consumate si tutunului. Tartrul poate sa apara atat la adulti cat si la copii, de aceea detartrajul este un procedeu pe care toate persoanele trebuie sa il aiba in vedere cel putin o data la 6 luni, indiferent daca au sau nu probleme stomatologice.

Mitul conformn caruia in urma detartrajului este afectata structura dintelui este fals, intrucat o igienizare profesionala realizata periodic si corect ajuta la mentinerea unei sanatati dentare si parodontale cu efecte benefice asupra intregului organism.

Ne vedem la control!

Leave a Reply

Your email address will not be published.