Estetica dentară are ca scop refacerea zâmbetului pacientului prin intermediul uneia sau a mai multor proceduri specifice. Cosmetica și estetica dentară sunt discipline ale medicinii dentare dedicate artei și științei de a reda zâmbetul natural al unei persoane, imbunătătindu-i imaginea și respectul de sine, redându-i starea de bine în ansamblu.
Materialele moderne cu succes utilizate în executarea pieselor protetice sunt ceramica integrală (porțelanul fără metal) și zirconiul. Sunt estetice, rezistente și mai ales biocompatibile, imitând foarte bine structura naturală a dintelui.
   Neomedica Orthos vă pune la dispoziție următoarele proceduri de cosmetică dentară:
o Albirea dentară-albire cu laser zoom
o Fațetele ceramice
o Inlay-uri și onlay-uri ceramice
o Coroanele ceramice (metalo-ceramice, integral ceramice, ceramică pe suport de zirconiu
o Tatuaje și bijuterii dentare
   Fațetele ceramice sunt restaurările cele mai fizionomice dar și cele mai delicate.Avantajul acestora constă în necesitatea unei minime șlefuiri a suprafeței dinților (0,6 mm), conservând astfel vitalitatea acestora. Neavând infrastructură metalică, dinții restaurați nu vor prezenta umbre în vecinătatea gingiilor. Acestea pot corecta modificări de culoare nedorite ale dinților, mai ales ale celor din zona frontală,vizibili în zâmbet, modificări de formă ale unor dinți sau chiar cosmetiza anumite malpoziții dentare (rotații, intruzii, extruzii, poziționări ușoare sau moderate a unor dinți înafara arcadelor dentare). Etapele obținerii unui rezultat perfect presupun o colaborare strânsă cu laboratorul de tehnică dentară, care face posibilă realizarea unor simulări a viitoarelor fațete dentare pe modele de ghips (wax-up) precum și transpunerea acestor simulări în cavitatea orală a pacientului (mock-up) astfel încât acesta poate previzualiza rezultatul final și lua decizii în cunoștință de cauză privind culoarea, forma, lungimea fațetelor dentare. Abia când pacientul este complet mulțumit de simularea rezultatului final, se trece la etapa finală de realizare a fațetelor dentare propriu-zise în laborator. Cimentarea acestora este ultima etapă, una deosebit de pretențioasă pentru obținerea unui rezultat estetic și durabil. Este necesară utilizarea unui ciment compozit de o anumită nuanță, potrivită fiecărui caz în parte. Acest lucru garantează o lucrare protetică la cele mai înalte exigențe estetice.

 

 

   Etapele de previzualizare a rezultatului final sunt valabile și în cazul lucrărilor integral ceramice și a celora ceramice pe suport de zirconiu. Spre deosebire de fațete, coroanele anterior menționate învelesc toate suprafețele dintelui necesitând o preparație mai extinsă a acestora.În prezent coroanele ceramice pe suport de zirconiu reprezintă o alternativă dovedită clinic prin trecerea timpului ca fiind foarte bună, îmbinând rezultate estetice de excepție cu o rezistență mecanică similară cu a lucrărilor metalice sau metalo-ceramice. Timpul trecut de când coroanele pe suport de zirconiu sunt utilizate în practică, urmărirea pacienților cu astfel de lucrări și a modului în care ele se comportă ne permit să le recomandăm cu încredere.

 

 Print

Print

 

   În ceea ce privește coroanele integral ceramice, domeniul lor de aplicabilitate este mai restrâns: restaurații unidentare (pe un singur dinte) sau punți cu un singur intermediar în zona frontală.La fel ca în cazul fațetelor dentare, putem utiliza coroanele integral ceramice pentru a corecta unele discromii mai extinse (modificări de culoare), rotații sau poziționări ușoare spre interiorul sau exteriorul arcadei denatare.
Toate aceste lucrări protetice enumerate mai sus necesită preparații speciale ale dinților (șlefuiri) cu prag, în caz contrar rezistența lor având de suferit. Amprentarea unui astfel de caz este deosebit de pretențioasă atât prin gradul înalt de fidelitate cerut cât și prin dificultatea ridicată de existența pragurilor bonturilor și a reproducerii cât mai fidele a acestora.

   Inlay-uri și onlay-uri ceramice- denumite și încrustații reprezintă alternative de înaltă precizie ale obturațiilor (plombelor) realizate de către medic direct în cabinet. Ele sunt realizate în laborator pe baza unei amprente pe care medicul o înregistrează. Dacă în tehnică directă cavitatea rezultată în urma curățării unui proces carios este umplută cu material de obturație de culoarea dintelui, tehnica indirectă de realizare a încrustațiilor presupune amprentarea respectivei cavități. Laboratorul realizează în urma amprentei inlay-ul sau onlay-ul de ceramică, executând un modelaj perfect al detaliilor anatomice și a punctului de contact interdentar. Aceste lucruri se obțin cu multă dificultate prin tehnică directă în cavitatea orală.