Ingrijirea dintilor de lapte pana la inlocuirea lor cu cei definitivi

Ingrijirea dintilor de lapte pana la inlocuirea lor cu cei definitivi – cel mai important pas ce poate fi facut de parinti pentru o dentatie permanenta perfecta

1

 

Dintii de lapte reprezinta una dintre cele mai mari preocupari ale proaspetilor parinti, nevoiti sa urmareasca atent cresterea dentitiei temporare a bebelusului si sa ii asigure ingrijirea corecta. Intregul proces incepe de regula in jurul varstei de 6 luni, cu posibilitatea ca primii dintisori sa isi faca aparitia inca de la 3-4 luni sau, dimpotriva, mai tarziu de jumatate de an.

Chiar daca vi se pare ca e prea devreme, este bine sa incepeti ingrijirea dintilor copilului cat mai curand. Asta inseamna chiar dupa eruptia primului dinte de lapte, pentru a evita aparitia cariilor dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti insa susceptibilitatea lor la procesele carioase este mai crescuta . Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul arcadelor dentare.

O atentie deosebita trebuie acordata molarului de 6 ani care este un dinte definitiv cu caracteristici speciale.Acesta erupe in spatele dintilor de lapte in jurul varstei de 5-6 ani fiind in majoritatea cazurilor neglijat in ceea ce priveste igiena, intrucat  pe nedrept este considerat a fi un dinte de lapte, eruptia sa neproducand eliminarea nici unui dinte temporar.

In seria masurilor de prevenire a imblolnavirii acestui dinte (molarul de 6 ani), pe langa o igiena riguroasa se inscrie si sigilarea dentara.Acest procedeu vizeaza „umplerea” santurilor si fosetelor cu material de sigilare fluid, transparent, alb sau colorat.Astfel suprafata ocluzala, sediul a peste 60-70% dintre cariile molarului de 6 ani este protejata suplimentar, nemaiputand sa fie accesibila placii bacteriene si resturilor alimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.