Ortodonție

Termenul de ortodonţie se referă la “dinţii drepţi” sau altfel spus, dinţii aliniaţi corect pe arcade. Alături de o ocluzie ( muşcătură) stabilă, alinierea dentară  cât mai estetică este unul dintre obiectivele principale ale ortodonţiei .

Ce probleme rezolvă ortodonţia?

Ortodonţia rezolvă probleme legate de înghesuiri dentare, angrenaje inverse, rotaţii dentare, dinţi nealiniaţi pe arcade, etc.  Malpoziţiile dentare afectează şi fizionomia, astfel încât tratamentul ortodontic este direct implicat în rezolvarea problemelor de estetică dentară cât şi a celor funcţionale. Astfel, malpoziţiile dentare pot afecta negativ articulaţia maxilarului, pot provoca dureri la masticaţie, pot favoriza sau declanşa boala parodontală; alinierea dentară uşurează semnificativ igiena dentară, fiind redus astfel riscul de carie.

Cum se realizează deplasarea dentară?

Aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul aparatelor ortodontice, care se împart în mai multe categorii: mobile, mobilizabile şi fixe. Dacă primele 2 tipuri se adresează copiilor până la 12-14 ani şi anomaliilor uşoare, aparatele  fixe sunt utilizate pentru o poziţionare perfectă a dinţilor chiar şi în cele mai dificile anomalii. Aparatele fixe utilizate în cabinetul nostru sunt poziţionate pe faţa externa (vizibilă) a dinţilor şi pot fi compuse din brackets metalici sau ceramici pentru un efect fizionomic cât mai plăcut.

Pentru un aparat ortodontic complet invizibil, oferim pacienților noștri pentru prima dată în orașul Bistrița, aparate fixe lipite pe fața internă a dinților, astfel încât ele  sunt integral fizionomice, nefiind vizibile de către cei din jur .

Pentru a răspunde celor mai exigente nevoi estetice, în cazul anomaliilor mai puţin severe oferim pacienţilor noştri posibilitatea tratamentului cu un aparat ortodontic complet transparent şi invizibil, care este poziţionat pe arcadele dentare şi care venind în contact cu dinţii, îi duce în poziţiile dorite. Aceste aparate sunt deosebit de precise, fiind realizate în laboratoare specializate din străinătate cu care suntem în parteneriat, pe baza modelelor furnizate de către cabinetul nostru.

La ce vârstă se poate realiza tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic este posibil la orice vârstă. Singura condiţie necesară este ca să nu existe boli generale sau acestea să fie compensate ( de exemplu în cazul diabetului glicemia să fie în limite normale o perioadă mai lungă de timp).  O altă contraindicaţie o reprezintă afecţiunile care anchilozează (sudează) dinţii de os sau care modifică comportamentul normal al unor celule osoase specializate (cazuri foarte rare) .

La copii tratamentul ortodontic este în general început în timpul dentaţiei mixte, adică după vârsta de 6-7 ani. În cazul descoperirii unor obiceiuri vicioase care pot deforma arcadele dentare și dăuna alinierii dinţilor, există unele aparate care pot contracara aceste obiceiuri şi implicit pot preveni apariţia unor probleme ortodontice mai grave în viitor.

Care sunt diferenţele între tratamentul ortodontic cu aparate fixe la copii şi la adulţi?

În general deplasarea dentară se produce mai rapid la copii şi mai lent la adulţi. Uneori în timpul deplasărilor dentare pot apărea uşoare senzaţii de jenă sau tensiune pe care adulţii uneori le acuză, spre deosebire de copii unde aceste fenomene sunt mult diminuate sau inexistente.

Ce sunt obiceiurile vicioase şi cum pot să afecteze dinţii copilului meu?

Obiceiurile vicioase sunt unele gesturi făcute de copii, repetate conştient sau nu de foarte multe ori pe zi, care au drept efect deformarea arcadelor dentare sau modificarea poziţiei dinţilor.

Exemple de obiceiuri vicioase:

  • Sugerea degetului după vârsta de 3-4 ani;
  • Aspiraţia buzei inferioare – apare de obicei în asociere cu un alt obicei vicios:
  • Respiraţia orală – cel mai frecvent se datorează vegetaţiilor adenoide sau “polipilor” nazali, deviaţiilor de sept, etc;
  • Deglutiţia atipică ( înterpunerea limbii între dinţii din faţă în momentul înghiţirii);

Prin diverse mecanisme, toate aceste obiceiuri aparent inofensive pot deforma arcadele dentare sau oasele maxilare ale copilului ducând la probleme mult mai mari la vârste mai mari. De aceea este important ca împreună cu noi să le identificaţi şi împreună să le eliminăm din viaţa copilului dumneavoastră. Uneori simpla discuţie şi supraveghere poate rezolva problema, alteori poate fi nevoie şi de aparate ortodontice special concepute în acest scop.

Cum vă puteţi da seama dacă copilul dumneavoastră are nevoie de tratament ortodontic?

Uneori semnele care sugerează necesitatea unui tratament ortodontic nu sunt foarte evidente. Totuşi următoarele semne pot fi sugestive:

  • Erupţia întârziată a dinţilor permanenţi ;
  • Obiceiuri vicioase practicate de copilul dvs.: suptul degetului,  respiraţia orală (pe gură),  aspiraţia buzei inferioare;
  • Arcade dentare inegale sau asimetrice;
  • Dinţi înghesuiţi;
  • Dinţi ieşiţi prea mult înafară sau prea mult spre interior;
Visit Us On Facebook