PARODONTOLOGIA este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor aparatului de susținere a dintelui în os, aparat numit paradonțiu marginal.
Când vorbim de boală parodontală ne referim la o tulburare care interesează una sau mai multe structuri ale parodonțiului marginal: fie gingia, fie osul alveolar fie ligamentele periodontale.
   Care sunt principalele cauze ale bolii parodontale?
Boala parodontală este rezultatul direct al acțiunii plăcii bacteriene care se acumulează pe suprafața dinților în special în apropiere de marginea gingivală. Aceasta (placa bacteriană) este o rețea de bacterii albicioasă și lipicioasă care dacă persistă mai mult timp, se calcifică, transformându-se în tartru dentar.
Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată eficient după fiecare masă, alături de alți factori de risc, în timp va conduce la apariția bolii parodontale.
   Evoluția bolii parodontale.
Boala parodontală are un caracter progresiv.În prima etapă va afecta structura superficială a parodonțiului marginal: gingia, producând binecunoscuta gingivită. În absența tratamentului, boala parodontală va progresa spre structurile profunde ale parodonțiului marginal, producând resorbția osului și dizolvarea ligamentelor periodontale. Popular, această boală se numește PARODONTOZĂ. Dacă nu este tratată, treptat va provoca mobilitate dentară, iar în timp datorită pierderii substratului osos care îi susține, dinții vor deveni imposibil de salvat.
   Vă punem la dispoziție următoarele manopere terapeutice:- curățare profesională și detartraj supra și subgingivale;
 -augumentare ososasă sau gingivală;
 -chiuretaj în câmp deschis și închis; 
 -regenerare tisulară ghidată; 
 -imobilizarea dinților parodontotici; 
 -tratamentul medicamentos al pungilor parodontale;
 -infiltrațiii gingivale cu substanțe biostimulatoare și vaccinuri antistreptococice.