Pedodonție

Dezvoltarea unei relaţii bazate pe încredere între medic şi copilul dvs. este unul dintre obiectivele noastre principale, în vederea promovării unui adevărat parteneriat de lungă durată cu acesta. Astfel dorim să asigurăm copilului dvs. o supraveghere permanentă a stării de sănătate a dinţilor, să îl instruim în vederea realizării unui periaj dentar corect, să efectuăm tratamente care să prevină formarea cariilor dentare precum şi tratamente care să rezolve aceste probleme odată apărute. Frumuseţea revigorantă a copilului dumneavoastră porneşte din zâmbetul său. Alături de dumneavoastră, dorim să  contribuim la un zâmbet  mereu fericit.

Cum se realizează prevenirea apariţiei cariilor la copilul meu?

Cel mai important lucru pe care îl puteţi face chiar dumneavoastră este să supravegheaţi igiena copilului şi să insistaţi ca acesta să îşi perieze dinţii după fiecare masă. Cu toate acestea, cel mai important periaj rămâne cel dinaintea somnului, fie că este somnul de după-masă sau somnul de noapte. De asemenea, este foarte important ca după periaj, copilul dvs. să nu mai consume alimente sau lichide îndulcite până la somn.

Este absolut interzis ca în timpul nopţii copilul să doarmă cu tetina în gură; cu atât mai mult, dacă în sticla respectivă se află sucuri îndulcite, ceai îndulcit, lapte riscul apariţiei cariilor dentare la dinţii de lapte şi apoi ulterior la dinţii permanenţi este foarte mare. Cariile astfel apărute sunt deosebit de agresive; în cazurile avansate coroana dentară poate fi distrusă în întregime de aceste procese carioase, denumite carii de biberon.

O altă metodă de prevenire a formării cariilor este sigilarea dentară. Această manoperă este realizată în cabinetul nostru şi se aplică  molarilor permanenţi necariaţi. Cum în majoritatea cazurilor aceştia se cariază în primii ani după erupţia lor, este important pentru reuşita procedeului să putem efectua sigilarea dentară cât mai repede după erupţia molarului pe arcadă. Vârstele de erupţie ale molarilor sunt: 5-6 ani pentru primii molari permanenţi şi 12-13 ani pentru molarii secunzi. Aceste vârste de erupţie sunt orientative, putând exista o variabilitate de 0,5-1 an. Principiul acestui tratament pleacă de la observaţia că majoritatea covârşitoare a cariilor molarilor permanenţi  au debutul  la nivelul şanţurilor şi fisurilor de pe suprafaţa ocluzală a dintelui (cea folosită în masticaţie).

Astfel, prin acest procedeu se aplică un fluid care intră în toate aceste fisuri şi care ulterior este polimerizat (întărit) cu ajutorul lămpii de fotopolimerizare.  Acele fisuri fiind ocupate de materialul întărit, resturile alimentare şi bacteriile nu vor putea pătrunde, realizându-se astfel protecţia dintelui, la o vârstă la care deprinderile igienice sunt încă în curs de formare.

Alte metode de prevenire a cariilor dentare sunt reprezentate de fluorizările realizate în cabinet sau acasă cu geluri cu fluor care absorbindu-se în dinte, creşte rezistenţa acestuia la carie.

Ce alte beneficii ale monitorizării dentare a copilului meu există?

Perioada în care copilul dvs. îşi schimbă dinţii de lapte cu cei permanenţi  este între 6-12 ani şi este o perioadă cu modificări rapide la nivelul arcadelor dentare, uneori şi de la o lună la alta. Monitorizarea copilului dvs. asigură posibilitatea recunoaşterii din timp a înghesuirilor dentare, rotaţiilor dentare sau a altor malpoziţii şi a intervenţiei cât mai precoce pentru rezolvarea acestor probleme, la o vârstă la care tratamentele ortodontice sunt foarte uşor acceptate şi când dinţii se deplasează foarte eficient pe arcade.

Educaţia dentară

În cabinetul nostru, copilul este privit ca un colaborator foarte important, cu nevoi specifice. Noi promovăm vizitele în cabinetul stomatologic  de la vârste cât mai fragede ale copiilor, cu scopul de a obişnui tânărul pacient cu necesitatea controalelor periodice şi de a forma o rutină din aceste controale.

În acelaşi timp o importanţă foarte mare revine realizării unui periaj corect, la început de către părinţi, apoi sub îndrumarea lor pentru ca în final aceste deprinderi să se constituie intr-un obicei adânc înrădăcinat.

Erupţia dinţilor de lapte are loc între 6-30 luni. Dacă înainte de erupţia dinţilor de lapte copii sunt mai agitaţi şi mai irascibili, aceasta se datoreşte unor senzaţii de jenă şi mâncărime pe care le resimt la nivelul gingiei  unde urmează să erupă dintele. În acest sens, se recomandă badijonajul pe gingie cu soluţii anestezice care pot fi procurate din farmacii, fiind create special în acest scop. 

Când începe igiena dentară a copilului meu?

Igiena dentară a copilului tău începe odată cu erupţia primului dintişor de lapte.  În această etapă se recomandă ştergerea uşoară a gingiilor cu degetul înfăşurat intr-un material moale şi îmbibat în ceai de muşeţel. Ulterior se poate începe periajul cu periuţe moi cu cantităţi mici de pastă (cât un bob de muştar), urmând ca la vârste mai mari copilul să capete deprinderile necesare pentru a continua de unul singur.

În acest mod cariile vor fi o raritate pentru copilul tău, el va fi obişnuit cu ambianţa cabinetului stomatologic iar manoperele noastre vor fi minim invazive.

Visit Us On Facebook