Rolul mentinatorului de spatiu si extractia prematura a dintilor temporari:
Procesul de inlocuire a molarilor temporari si a caninilor are loc in intervalul 9-12 ani, reprezentand a doua si ultima parte a dentatiei mixte-cu existenta pe arcada de la varsta de 6 ani pana la varsta de 12 ani a dintilor temporari, impreuna cu dintii permanenti.
In urma acestei inlocuiri, premolarii (dintii permanenti), beneficiaza de un spatiu suficient si de multe ori chiar in exces care le asigura o incadrare optima pe arcada.Uneori, din cauza unor procese carioase extinse, molarii de lapte se distrug cu mult inaintea eliminiarii lor fiziologice.
In aceste situatii molarul de 6 ani, dinte de completare ce exista pe arcada posterior de molarii temporari, va avea tendinta sa migreze spre anterior ocupand partial locul acestora.
De ce ne-ar interesa aceasta ?
Deoarece atunci cand premolarul secund este in sfarsit gata sa erupta isi va gasi locul ocupat de molarul de 6 ani migrat spre anterior.In aceste cazuri fie premolarul nu erupe ramanand inclus, fie erupe spre limba sau spre obraz (in afara arcadei), rezultand o inghesuire dento-maxilara de gravitate variabila, in functie de timpul trecut de pierderea molarului de lapte pana la eruptia premolarului (succesorul sau permanent).
Cum putem preintampina aceste efecte nedorite ?
Cu ajutorul controalelor periodice la medicul ortodont, mai ales in intervalul 6-12 ani , iar cand acesta decide cu ajutorul mentinatoarelor de spatiu.Acestea reusesc sa pastreze spatiul necesar eruptiei premolarilor, impiedicand migrarea spre anterior a molarului definitiv.
Leave a Reply